- Vitamina B5 (acidul pantotenic) are rol în metabolismul celular
- Sinteza normală și metabolizarea hormonilor steroizi, a vitaminei D și a unor neurotransmițători
- Împreună cu alte vitamine contribuie la dezvoltarea energiei provenite din glucide, grăsimi și proteine
- Stimulează activitatea diferitelor glande, sporește producția de hormoni a suprarenalelor
- Vitamina B5 contribuie la sănătatea nervilor, pielii și glandelor
- Menținerea stării de sănătate a aparatului digestiv, ficatului și epiteliilor
- Acidul pantotenic sporește rezistența la stres
- Contribuie la formarea unor anticorpi
- Intervine în procesele de creștere
- Vitamina B5 previne apariția dermatitelor (boli de piele)
- Utilizarea eficientă a colinei
- Rol în producerea energiei, revigoreaza organismul, reducerea stresului
- Reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos
- Participă la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor și a anumitor acizi aminați
- Sinteza colesterolului, anticorpilor și a mai multor hormoni
- Combate infecțiile și atenuează toxicitatea factorilor nocivi
- Luptă împotriva artritei reumatoide, reduce durerile articulare şi inflamaţiile
- Previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor
- Este cea mai răspândită vitamină, prezentă în aproape toate felurile de mâncare
- Se găsește în toate celulele vii sub formă de coenzima A, o coenzimă vitală în numeroase reacții chimice
- Două tipuri importante de grăsimi (acizii grași și colesterolul) necesită pentru sinteza lor vitamina B5 sub formă de coenzima A
Acidul pantotenic a fost numit astfel după cuvântul grec ”pantoten”, ce semnifică ”peste tot”, fiind omniprezent în natură. În grupa vitaminelor solubile în apă și sintetizate de plantele verzi și alte micro-organisme, vitamina B5 ajunge în țesuturile animalelor ce le consumă, mai ales în ficat și ouă.
Deficitul (carența) de vitamina B5, hipovitaminoza pantotenică provoacă: anemie, tulburări de somn, cefalee, hipoglicemie, ulcer duodenal, greață, balonări, crampe musculare, scăderea rezistenței la infecții, tulburări sanguine și dermatologice etc.
Vitamina B5 este stabilă la aer și lumină, dar instabilă la căldură. Pierderile maxime la prelucrările culinare sunt de 50%. Efecte negative asupra vitaminei mai au și: conservarea produselor, acțiunea cofeinei, sulfamidelor, somniferelor, alcoolului etc.
Nu se cunosc situații de intoxicare cu acid pantotenic (vitamina B5).